Elinikäistä oppimista sosiaalisessa mediassa

Sosiaalinen media toimii monin tavoin opettavaisena kanavana. Sosiaalisen median kautta saa valtavan määrän tietoa lähes tulkoon asiasta kuin asiasta. Itse olen sosiaalisen median kautta saanut parin viikon sisään tietoa USA:n presidentin vaaleista, Suomen historiasta talvisodan aikaan ja oppinut päättelemään kaulahuivin oikeaoppisesti. Lisäksi tieto löytyy sosiaalisesta mediasta nopeasti. Vastaukset löytyvät parin klikkauksen päästä. Ja jos tiedon etsintä itselle tuntuu liian vaikealta, on helppoa naputella esimerkiksi  facebookiin tilapäivitys ”Tietääkö kukaan..” ja vastauksia satelee.
Sosiaalisen median tiedon jako kanavien, kuten youtuben kautta voi katsella kokonaisia luentoja. Esimerkiksi kasvatustieteiden uusi TEDx luentosysteemi löytyy kokonaisuudessaan Youtubesta jossa se on kaikkien katseltavissa ja hyödynnettävissä.

Sosiaalisessa mediassa oppii ennen kaikkea sosiaalisuutta. Siinä opitaan ilmaisemaan itseä, ottamaan kantaa, keskustelemaan ja kommentoimaan. Sosiaalinen media opettaa vastavuoroisuutta. Sosiaalinen media opettaa argumentaatio taitoja. Harvoin mediassa saa esittää väitteitä ilman, että kukaan tulee vaatimaan perusteluita esitetylle asialle.
Sosiaalinen media tukee elinikäisen oppimisen periaatetta laajentamalla oppimisympäristön käsitettä. Elinikäinen oppiminen sijoittuu usein aivan muualle kuin pelkkään luokkahuoneeseen tai luentosaliin. Sosiaalisen median eri sivustojen kautta voi oppia uutta ja kehittää vanhoja taitoja. Blogit tarjoavat ohjeita niin käsitöihin, eläintenhoitoon kuin ruoanlaittoon. Sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen myös siinä vaiheessa kun varsinainen koulutaival on jäänyt taakse.

Mielestäni sosiaalinen media on rikastuttanut ja antanut uusia mahdollisuuksia elinikäisen oppimisen ihanteen täÿtännössä. Sosiaalinen media ei kuitenkaan ainakaan tässä vaiheessa pysty täysin korvaamaan perinteistä opetusta, korkeintaan täydentämään ja monipuolistamaan sitä. Mutta en epäile ollenkaan etteikö se tulevaisuudessa olisi mahdollista.